Mathilde og Chanado

Mathilde og Chanado var vores spat testhest fra oktober 2018. Vi valgte Chanado på baggrund af, at diagnoserne var relativ ny og haseleddet endnu ikke vokset sammen. Denne periode er normalt den mest smertefulde tid for hesten. Heste med spat vil meget sjældent opnå fuld helbredelse. Det hyppigste er, at den kan anvendes til hygge- og skovtursridning (citat: netdyredoktor.dk).

Siden spat er en kronisk inflammations sygdom, altså ledbetændelse i glideleddet, var vi meget spændt på om LTSens anti-inflammatoriske egenskaber, ville kunne hjælpe Chanado og andre heste med spat, så de vil kunne forsætte i sporten.

 

Her er den mail vi modtog fra Mathilde efter spat-test forløbet:

Jeg var en tur i Hedeland med min røde DV vallak, Chanado på 17 år, d. 17. maj 2018. Vi lavede galopinterval på lige lange strækninger og i terræn, bakker, det hele. Dagen efter kom han haltende ind fra fold og jeg kontaktede dyrlæge som ordinerede smertestillende i 5 dage. Da det stadig ikke havde hjulpet, tog jeg ham på KVL for at blive udredt d. 22/5-18.

Ved halthedsundersøgelse fandtes halthed VB som ved hjælp af blokader, røntgen og Lameness Locator lokaliseret til tåen og glideled i hasen. Røntgen viste slidgigt (spat) på begge bagben og slidgigt i VB hovled og let reaktion i kronled. En ultralydsscanning viste ikke tegn på læsioner i gaffelbånd eller bøjesener.

Chanado blev ledbehandlet med binyrebarkhormon og sendt hjem på smertebehandling og et kontrolleret træningsprogram over 6 uger. Det tog dog hele sommeren at få bugt med haltheden, og han var generelt meget stiv i sine bagben og virkede besværet ved at arbejde. Springningen var lagt på hylden hele denne periode og jeg troede aldrig vi ville komme til det igen.

Han var også indadvendt og ville ikke rigtig nusse og strigles. Jeg så Equine LTS's facebookopslag i slutningen af september '18 om at de søgte testheste med spat, og jeg greb chancen og skrev en kommentar. Det gav pote og Mette skrev til mig d. 1/10-18 og vi aftalte et møde til termografi d. 9/10-18.

Billederne viser tydeligt at Chanado har inflammation omkring sine haser og faktisk også VF fordi han har aflastet sit VB så meget. Ryg, skulder og lænd i venstre side lyser også op på termografien, hvilket giver mening, da spatten er værst der.

Vi får udleveret en LTS, underskriver kontrakt og glæder os til at komme i gang. Jeg blev instrueret i at bruge LTS 2 gange dagligt i 3-10 min på de omtalte områder. Eftersom Mette ikke har så langt til gården vi står opstaldet på, aftalte vi at mødes hver tirsdag til måneden var omme. Allerede efter den første uge mærkede jeg tydelig forskel på Chanado. Han var i bedring, han nød at have LTS på, han trådte bedre ind under sig med bagbenene allerede i opvarmningen. OG SIKKE EN FORSKEL på termografibillederne allerede! Og det blev kun bedre og bedre. Efter 14 dage var det som at have fået en helt ny hest, både i ridning og sindssmæssigt. Han ville nusses og han gik i lommerne på Mette når hun kom, for pludselig var han blevet mere nysgerrig på at finde godbidder og ikke så indelukket længere. Han nød at blive striglet og han var rengående i ridningen så jeg begyndte at lægge lidt små spring ind i træningen for at se om han kunne klare det. Han var SÅÅÅ glad for at komme i gang igen. Han strålede og ræsede afsted som en anden unghest. Og det er fortsat lige siden. Og vigtigst af alt - HAN HOLDER TIL DET! Og jeg sparer en masse ledbehandlinger med træls binyrebarkhormon.

Jeg kan varmt anbefale en LTS til alle hesteejere! Den er supernem at bruge i sin daglige opsadlingsrutine. Jeg bruger den forebyggende mod alt efterhånden. Både på Chanado, min hund Schwarze, mig selv og min kærestes diskosprolapser. Den lindrer smerter og inflammation i omkring spatten i haserne og jeg er så evigt taknemlig for at få muligheden som testhest inden jeg selvfølgelig købte den efter forløbet. En glad hest, er en smertefri hest, Tak!

Kærlig hilsen Mathilde

 

Her er en video fra springtræning, som Mathilde sendt til os taget i januar 2019, se bare det smile og hvor glad Chanando er.

 

 

 

dy>